Hogyan bánj tudatosan a pénzeddel? 3+1 gondolat, ami segíthet.

Lehet azt gondolod, hogy annak nagyon könnyű megtakarítani (csak az az ember tud megtakarítani), aki sokat keres. Azt kell mondjam, ez nem így van.

A megtakarítás nem a félretett pénz mennyiségétől, vagy a havi kereslettől függ. Az a lényeg, hogy mennyire bánsz tudatosan a bevételeiddel. Elsősorban nem a félretett összeg számít csupán, hanem az a tény, hogy célzottan megtakarítasz, félreteszel. Mire, mikor, mennyit költesz? Sürgős, tervezett, vagy halasztható a kiadás? 

Persze az sem mindegy, hogy ki-ki miként szocializálódott a pénzügyeket illetően.

Az alábbiakban néhány jó tanácsot olvashatsz, érdemes fontolóra venni őket. ☺︎

  1. Próbáld meg előre megtervezni a hónapot.

Az első és egyik legfontosabb lépés, mint minden más területen is, a tervezés. A havi, kötelező kiadásaidat, rezsidet, internet számlát, kondibérletet, üzemanyagpénzt tudod előre. Ha eddig nem tetted, bátran tervezd meg, és máris tisztább képet fogsz kapni a kiadásokról. Ugyanígy nagy valószínűséggel tudod, hogy nagyjából mekkora összeget fogsz a munkád után kapni, mekkora összeg lesz ott a szokott időben a számláldon vagy a kezedben. Ez az egyik pillér, ami segíthet a tudatosságban.

  1.  Írd össze, hogy mire költöttél.

Ezt a lépést az adott hónap végén tudod megtenni. Érdemes heti, vagy akár napi összesítésben. Sőt, nagyon jól használható appok is vannak erre a célra, de ha inkább jobb szereted a papír alapú jegyzetelést (én például igen ☺︎), akkor természetesen így is lehet. Ez egy eléggé aprólékos munka, de hidd el megéri, és segíteni fog a tudatosságban.

  1. Sürgős/váratlan, tervezett, kötelező, halasztható kiadás?

Elromlott az autód, amivel naponta ingázol, vagy csőtörés van nálad? Ezek váratlan és sürgős esetek így ezek sorsa egyértelmű. Már egy jó ideje szeretnél otthon nyílászárókat cserélni, és összegyűlt a szükséges forrás? Ez egy tervezett kiadás, amire céltudatosan gyűjtöttél. Kötelező kiadás például a már korábban említett rezsi, vagy a havi BKV bérlet, így szintén egyértelmű, hogy mi a teendőd. Megláttál egy elektromos rollert, és rögtön akarsz is egyet magadnak, mert olyan jó feeling suhanni egy ilyennel. De ha jobban belegondolsz, nem váratlan, nem kötelező, és még csak nem is tervezett kiadás lenne ez. Így, ha átgondolod, hogy tudod e halasztani vagy sem, akkor ismered a választ.

+1. Céltudatos, kitartó munka megérdemelt gyümölcse

Hidd el nekem, a kitartó, becsületes munkának mindig meglesz a gyümölcse. Ne feltétlen arra kell gondolnod, hogy megszámlálhatatlanul sok pénzed lesz, és milliárdossá válsz- de akár ez is lehet-. Gondolj csak bele, hogy már az, ha van mit enned, nem kell állandóan kölcsön kérned, és van fedél a fejed felett mekkora kincs. Sokaknak ez sem adatott meg. Légy hálás ezért!

Tedd meg az első lépést a megtakarítás útján.

Ha már neked is megadatott az, hogy nyugodtan olvashatsz a megtakarításról, gondolj csak bele abba is, hogy milyen lehetőségeket rejt az, ha tudatosan félreteszel a jövődre. Erre a befőttesüvegen és a mini széfen túl is van egy jó lehetőség, amiről a későbbiekben írni fogunk, de akár a megtakarítások menüpont alatt is olvashatsz róla, sőt, ha ide kattintasz, beszélhetünk is erről a témáról.

Kezdd úgy már a következő hónapot, hogy tudatosan bánsz a kereseteddel. ☺︎

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük